De Ziekte van Lyme is de bekendste ziekte die een teek kan overbrengen. Tijdens de tekenbeet kan via het speeksel van de teek een bacterie in het bloed van de mens worden overgebracht. De verwekker van deze infectieziekte is de Borrelia bacterie. Niet alle teken zijn besmet. Het aantal besmette teken stijgt wel maar besmettingspercentages in Nederland zijn onduidelijk.
De besmetting treedt meestal op nadat een besmette teek 12 tot 24 uur op de huid vast heeft gezeten. Veelal ontstaat rond de plaats van de beet een rode ring (of blauwachtige vlek), groter dan 5 centimeter in doorsnee. Deze ring, die we Erythema Migrans noemen, ontstaat meestal na ca een week tot 10 dagen, maar kan ook eerder of veel later ontstaan (tot ca. 1 maand). De kleur van de ring is lichtrood met meestal bleek in het midden. Vaak is deze huiduitslag jeukend of pijnlijk. De kring wordt veelal groter tot 15 centimeter of meer in doorsnee. In veel gevallen verdwijnt de uitslag uit zichzelf, soms komt deze ook terug.
De rode ring is goed met antibiotica te behandelen. Problematisch is namelijk dat bij niet behandelen veelal in een later stadium de ernstige verschijnselen van de ziekte van Lyme zich ontwikkeld. Een ander probleem is dat de ring vaak niet opgemerkt wordt omdat deze op een niet direct zichtbare plaats zit en soms ook geen directe klachten geeft.
Bij een onbehandelde Lyme infectie onstaan in eerste instantie griepachtige verschijnselen zoals koorts, vermoeidheid, hoofd-, keel- en gewrichtspijn. In het tweede stadium van deze ziekte verspreid de bacterie zich door het lichaam en nestelt zich in organen, gewrichten en het zenuwstelsel. In een latere fase (meestal langer dan een jaar) kan Lyme zich als een chronische ziekte ontwikkelen.
Ziekteverschijnselen voorkomen bij Lyme zijn grofweg te onderscheiden in huidaandoeningen, blijvende gewrichtsklachten, aantasting van het zenuwstelsel en het hart. Echter een breed scala van klachten kan zich voordoen en verschilt vaak bij verschillende patiënten.
Bij de ziekte van Lyme hebben antibiotica vaak effect, toch zijn er mensen die klachten blijven houden na behandeling met antibiotica. Er is geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. Patiënten die onbehandeld zijn, onvoldoende reageren op de antibiotica of te laat behandeld zijn moeten vaak een lange diagnostische en therapeutische weg gaan.
Naast de ziekte van Lyme kunnen teken nog meerdere verschillende ziektes op mensen overbrengen. In Nederland komen deze echter vrij zeldzaam of niet voor.